Απριλίου 05, 2005

Techworld.com - H ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού πιέζει τη Microsoft

Techworld.com - Microsoft returns for round three with EC
Η Microsoft επιχειρεί να κατευνάσει τις ανησυχίες της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού και δηλώνει πρόθυμη να τροποποιήσει τους όρους υπό τους οποίους θα διαθέσει τα πρωτόκολλα επικοινωνίας με το λειτουργικό της σύστημα όπως απαιτεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η εταιρεία υπέβαλλε τις τροποποιήσεις της στην Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα. Εάν και αυτές δεν την ικανοποιήσουν παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να της επιβάλλεται πρόστιμο 5 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε ημέρα που καθυστερεί να συμμορφωθεί με τις εντολές της Κομισιόν.
Τον περασμένο μήνα το ίδρυμα FSF αντέδρασε στους όρους που έθετε η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο σχετικά με την παροχή αδειών για τα πρωτόκολλα. Στις 21 Μαρτίου η Κομισιόν έδωσε ανεπίσημα προθεσμία δύο εβδομάδων στην εταιρεία να συμμορφωθεί. Από τα 26 διαφιλονικούμενα σημεία η Microsoft έχει ανταποκριθεί στα 20. Ανάμεσά τους είναι ότι η άδεια που συνοδεύει τα εν λόγω πρωτόκολλα δεν επιτρέπει τη διανομή τους με προϊόντα ανοικτού λογισμικού, αφού ενδέχεται να παραβιαστούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της εταιρείας. Ένα ακόμα σημείο προστριβής είναι η δυνατότητα των προγραμματιστών να πωλούν τα προϊόντα τους εκτός Γηραιάς Ηπείρου όταν έχουν πάρει άδεια χρήσης στην Ευρώπη.
Πρόσφατα η Microsoft δέχτηκε να αλλάξει το όνομα της νέας έκδοσης Windows χωρίς τον Media Player από το προτεινόμενο Windows XP Reduced Media Edition σε Windows XP N (Home ή Professional), δεδομένου ότι η Επιτροπή έκρινε πως το πρώτο περιείχε αρνητικούς όρους ("Reduced Media").

Δεν υπάρχουν σχόλια: