Μαΐου 25, 2005

Κλειστές οι αναλογικές τηλεοράσεις στην Ευρώπη ως το 2012

H αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Vivian Reding, πρότεινε χτες από τις Βρυξέλλες να επιταχυνθεί η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση στα 25 κράτη-μέλη ώστε να επιτευχθεί έως το 2012 καθιστώντας την Ε.Ε. την πρώτη ψηφιακή περιοχή στον κόσμο.
Ήδη, δύο μέλη, η Φινλανδία και η Σουηδία σχεδιάζουν να «κλείσουν» τις αναλογικές τους τηλεοράσεις το 2007 και το 2008.
Η Επιτροπή εκτιμά πως θα πωλούνται 20 εκατομμύρια ψηφιακές TV κάθε χρόνο στην Ευρώπη και πως ως το 2010 όλοι οι τηλεθεατές θα έχουν αγοράσει τουλάχιστον μια τέτοια συσκευή.
Τα οφέλη από τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση θα είναι μεγάλα για την βιομηχανία. Η ψηφιακή τηλεόραση και η ψηφιακή μετάδοση θα ελευθερώσουν το ένα τρίτο έως και το μισό του φάσματος που απαιτείται σήμερα για την αναλογική τηλεόραση. Έτσι, θα βελτιστοποιηθεί η αξιοποίηση του διαθέσιμου φάσματος, η ποιότητα της εικόνας θα είναι καλύτερη και θα υπάρχουν περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, το φάσμα που θα απελευθερωθεί θα μπορεί να αξιοποιηθεί από άλλες υπηρεσίες, που θα συνδυάζουν την κινητή τηλεφωνία και τη μετάδοση περιεχομένου σε ευρεία κλίμακα, όπως το επονομαζόμενο "datacasting" βίντεο ή περιεχομένου με εικόνα, βίντεο και ήχο, κατέληξε η Επίτροπος της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: