Απριλίου 07, 2009

Notebook εναντίον netbook;

Windows σε Netbook: Ένας χρόνος μετά
Ένα χρόνο μετά την πρώτη εμφάνιση των Windows σε netbook, η Microsoft κοκορεύεται για το γεγονός ότι κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό της από το 10% το πρώτο εξάμηνο του 2008 σε 96% τον Φεβρουάριο του 2009 (πηγή: NPD Retail Tracking Service).
Είναι όμως καλό ή κακό αυτό για την αγορά;
Αρχικά, το πρότυπο του πρωτοεμφανιζόμενου netbook ήταν ένας εξαιρετικά μικρός υπολογιστής με οθόνη 7 ιντσών, ασφυκτικά μικρό πληκτρολόγιο, απαρχαιωμένους επεξεργαστές, 512ΜΒ μνήμη το πολύ, και μνήμη SSD 1-4GB. Σήμερα, τα περισσότερα έχουν οθόνη 9-10 ίντσες, ικανοποιητικού μεγέθους πληκτρολόγιο, 1GB μνήμη και δίσκους SATA 160GB. Οι επίδοξοι χρήστες τους αρχίζουν και το σκέφτονται: μήπως θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν το ακριβό laptop;
Μια άλλη ενδιαφέρουσα έρευνα της NPD έδειξε ότι το Δεκέμβριο του 2008 οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 23%, στα 1,9 εκατομμύρια μονάδες -χάρη στη netbookμάνια. Χωρίς τις πωλήσεις των netbook, η αύξηση αυτή περιορίστηκε στο 9% τον ίδιο μήνα -ολόκληρη τη χρονιά η συνολική αύξηση ήταν 21% με τα netbook και στο 16% χωρίς αυτά. Ωστόσο, οι πωλήσεις των netbook δεν ήταν σημαντικές το πρώτο εξάμηνο του 2008 -αφορούσαν μόλις το 1% των πωλήσεων φορητών υπολογιστών. Οι μισές ετήσιες πωλήσεις netbook έγιναν τον Δεκέμβριο.
Κανιβαλίζουν λοιπόν τα netbook την αγορά των laptop;
Οι αναλυτές της NPD θεωρούν ότι οι μισές από τις πωλήσεις των netbook πράγματι μείωσαν τις πωλήσεις laptop. Όσο μάλιστα τα netbook γίνονται ισχυρότερα χωρίς να αυξάνεται η τιμή πάνω από τα 400-500 ευρώ, μάλλον θα πρέπει να τα αποκαλούμε κανίβαλους...

Η αλήθεια είναι ότι τα laptop έχουν ισχυρότερους επεξεργαστές, κάρτες γραφικών, περισσότερη μνήμη, πολύ μεγαλύτερη οθόνη, έχουν οδηγό DVD και... κοστίζουν υπερδιπλάσια. Ωστόσο, η netbookμάνια δείχνει ότι υπάρχει χώρος για ένα ακόμα μηχάνημα εξαιρετικά ελαφρύ, χωρίς μεγάλες υποχωρήσεις στις δυνατότητες: με ένα μέσο netbook μπορεί κανείς να γράψει κείμενα, να φτιάξει διαγράμματα, να παίξει όχι ιδιαίτερα απαιτητικά παιχνίδια, και κυρίως να συνδεθεί ασύρματα στο Ίντερνετ για να σερφάρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: