Απριλίου 06, 2009

Υποτίμηση της Sun μετά την απόρριψη της πρότασης εξαγοράς από την IBM


Οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επέκριναν την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Sun Microsystems να απορρίψει την πρόταση εξαγοράς της ΙΒΜ, καθώς η τιμή της μετοχής της διολίσθησε κατά 28%. Η ΙΒΜ προσέφερε 9,40 δολλάρια ανά μετοχή στη Sun, ποσό που ανέβαζε την αξία της εταιρείας στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ο συνιδρυτής της Σκοτ ΜακΝίλι ανακοίνωσε στην Μπλε Κυρία ότι σταματά τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση της εταιρείας. Πάντως, η Sun συνεχίζει να αναζητά μνηστήρα, δεδομένων των κακών οιωνών στην αγορά διακομιστών -προβλέπεται ότι το 2009 θα είναι η χειρότερη χρονιά της τελευταίας εξαετίας.
Η Sun είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής server στον κόσμο. Η εξαγορά της θα ήταν η μεγαλύτερη τέτοια συμφωνία που έχει επιτύχει η IBM και θα μεγάλωνε την απόσταση που την χωρίζει από τον 2ο μεγαλύτερο κατασκευαστή διακομιστών, την Hewlett Packard.
Λέγεται ότι η συμφωνία δεν προχώρησε, καθώς δεν υπήρξε διαβεβαίωση ότι η εξαγορά θα ολοκληρωνόταν ακόμα και αν υπήρχαν καθυστερήσεις από τις αρχές προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού στις ΗΠΑ.
Στόχος της ΙΒΜ φαίνεται να είναι ένα δυνατό ξεκίνημα στην αγορά του επονομαζόμενου Cloud Computing: Προμηθευτές επεξεργαστικής ισχύος και αποθηκευτικού χώρου ενοικιάζουν τους πόρους τους στους πελάτες, ώστε οι τελευταίοι να μην αγοράζουν εξοπλισμό. Η αγορά αυτή αναμένεται να αποφέρει 40 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο έως το 2012. Η Sun έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ξεκινούσε την παροχή σχετικών υπηρεσιών το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: