Σεπτεμβρίου 29, 2005

How Palm Lost It - Forbes.com

How Palm Lost It - Forbes.com

Η Palm ανακοίνωσε ότι το νέο της έξυπνο τηλέφωνο -το Treo 700W- θα τρέχει το λειτουργικό της Microsoft. Ήταν σαν να έλεγε πως η Coca Cola συμφώνησε να γεμίζουν τα μπουκάλια της με Pepsi, έγραψε το περιοδικό Forbes.

Την τελευταία δεκαετία, Palm και Microsoft μάχονται για την επικυριαρχία στην αγορά υπολογιστών παλάμης, είναι όμως γεγονός πως το Palm Pilot έγινε συνώνυμο των μικροσκοπικών αυτών συσκευών. Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2005, Palm και Palm OS κυριαρχούσαν στην παγκόσμια αγορά, έναντι των HP, Research in Motion και των Windows Mobile.

H ανατροπή του σκηνικού αποδίδεται από τους αναλυτές της αγοράς αφενός στην αδυναμία της Palm να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των χρηστών υπολογιστών παλάμης -όπως σε αυτή για την συνδεσιμότητα στο Ίντερνετ- αφετέρου στην οικονομική δύναμη και τη ρευστότητα της Microsoft. Εξάλλου, η Palm το 2003 αναγκάστηκε να διαχωρίσει το τμήμα ανάπτυξης του λειτουργικού και δημιούργησε την PalmSource. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, λίγο πριν τη συμμαχία της Palm με τον «εχθρό», η εταιρεία αυτή πέρασε στα χέρια της ιαπωνικής εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού Access έναντι 324 εκατομμυρίων δολαρίων.

Έτσι, το Palm OS μοιάζει πια καταδικασμένο. Το παιχνίδι τελείωσε. Η Microsoft νίκησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: