Σεπτεμβρίου 29, 2005

ITworld.com - Έτοιμο το laptop 100 δολαρίων από το ΜΙΤ

Ο Νίκολας Νεγροπόντε παρουσίασε το περιβόητο φορητό υπολογιστή κόστους 100 μόλις δολαρίων που είχε προαναγγείλει πολλές φορές στο παρελθόν -και στο Παγκόσμιο Συνέδριο που έγινε στη χώρα μας πέρσι.

Το laptop του Media Lab προορίζεται για μαθητές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στη Βραζιλία, στην Κίνα, την Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική και την Ταϊλάνδη, όπως επίσης και στην πολιτεία της Μασσαχουσέτης κατόπιν συμφωνίας.

Η πρωτότυπη συσκευή θα είναι κατασκευασμένη από καουτσούκ και θα μπορεί να τροφοδοτηθεί με... μανιβέλα -ενός λεπτού γύρισμα αρκεί για 10 λεπτά αυτονομίας- ή με το κλασσικό καλώδιο AC.

Το Media Lab συνεργάστηκε με την AMD, το Google, την News Corp και την Red Hat για την ανάπτυξη του υπολογιστή, το οποίο θα έχει τέσσερις θύρες USB, υποστήριξη ασύρματης δικτύωσης Wi-Fi και κινητής τηλεφωνίας μέσω της οποίας οι μαθητές θα μπορούν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο. Ιδιαίτερη μέριμνα αποδίδεται στην αποτροπή της κλοπής των μηχανημάτων -ενδέχεται κάθε ένα να έχει χαραγμένο το όνομα του μαθητή και να διαφέρει τόσο πολύ η εμφάνισή του ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο.

Για να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του πρωτότυπου φορητού θα πρέπει οι κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών να προπληρώσουν την αξία ενός εκατομμυρίου τέτοιων συσκευών, γεγονός που θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας που θα κάνουν εφικτή την παραγωγή 100-150 εκατομμυρίων φθηνών laptop το χρόνο, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα από όσα κλασσικά και ακριβά laptop παράγονται κάθε χρόνο.

Υπέυθυνος για την σχεδίαση του laptop είναι ο μη κεδροσκοπικός οργανισμός που ίδρυσε ο διακεκριμμένος επιστήμονας τον Ιανουάριο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο One Laptop Per Child (ένα laptop για κάθε παιδί), με σκοπό να βελτιωθεί το σύστημα εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση One Laptop Per Child

Δεν υπάρχουν σχόλια: