Φεβρουαρίου 27, 2008

Οπτική ίνα για τους πλούσιους, 2,5 ευρώ για τους φτωχούς

Χτες ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε στην ομιλία του στο Φόρουμ της ΕΕΤΤ για την Ευρυζωνικότητα ότι σύμφωνα με τη στρατηγική για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες που συνέταξε το υπουργείο του, μέσα σε πέντε χρόνια σκοπεύει να επενδύσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν 2 εκατομμύρια νοικοκυριά οπτική ίνα στο σπίτι (FTTh). Περί τα 1.500 ευρώ για κάθε δικτυωμένο σπίτι που θα κατοικείται από ευτυχείς πιτσιρικάδες που θα παίζουν WoW χωρίς lag, μαμάδες ή και μπαμπάδες που θα δουλεύουν από το σπίτι 7-8 μέρες το μήνα και θα μπορούν να φέρνουν βόλτα και τα παιδιά.
Με αφορμή αυτή την ανακοίνωση, θυμήθηκα το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, το ταμείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Πόσοι είναι όμως οι άνθρωποι που ζουν με 15 ευρώ τη μέρα; Πόσα είναι τα πάμφτωχα νοικοκυριά; Ένας στους 5 είναι πάμφτωχος και το επικίνδυνο είναι ότι αυτοί που δεν έχουν περάσει το όριο προς τα κάτω είναι επίσης πολλοί.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 3.664.000 νοικοκυριά, και έτσι κατά μέσο όρο σε κάθε νοικοκυριό κατοικούν τρεις άνθρωποι. Οι φτωχοί είναι 2.134.000 σε πληθυσμό 11 περίπου εκατομμυρίων (αν τους βάλουμε σε 711 νοικοκυριά των τριών φτωχών ανθρώπων). Το Ταμείο των φτωχών θα διαχειρίζεται το 2010 δύο δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θα δίνει περί τα 1000 ευρώ σε κάθε φτωχό, φαντάζομαι το χρόνο όχι το μήνα όπως έγραψε το Κέρδος. Δηλαδή αντί να τα βγάζει πέρα με 15 ευρώ τη μέρα θα τα βγάζει πέρα με 17,5 ευρώ τη μέρα!
Πόσο κυνικοί μπορούμε να γίνουμε; Δεν συγκρούονται αυτά τα δυο; Αλλο το ένα, άλλο το άλλο; Θα μπορούσαμε με μιας να γεφυρώσουμε το χάσμα; Εάν εκτός από τα 2,5 ευρώ τη μέρα αποφασίζαμε να δώσουμε τα 2,5 δις του υπουργείου Μεταφορών στην Εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων, αφού φαίνεται ότι η φτώχεια έχει άμεση σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης;

Δεν υπάρχουν σχόλια: