Φεβρουαρίου 04, 2008

Το 9% του πληθυσμού έχει ADSL

O αριθμός των ευρυζωνικών γραμμών έχει υπερβεί το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου (1.017.000 γραμμές, έναντι 488.000 στο τέλος του 2006, ήτοι αύξηση 108% στη διάρκεια του έτους), ενώ η διείσδυση στον πληθυσμό ξεπέρασε το 9%.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, χωρίς ωστόσο να είναι φανερό πόσες από αυτές τις γραμμές είναι οικιακές.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 3.664.000 νοικοκυριά (χωρίς να αφαιρούνται εκείνα με εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας).
Στο τέλος του 2007, οι ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω γραμμών Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο των εναλλακτικών παρόχων άγγιξαν το 20% των συνολικών ευρυζωνικών συνδέσεων της χώρας, έναντι κάτω του 4% στο τέλος του 2006.
Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη εκτός Αττικής παρουσιάζουν οι Θεσσαλονίκη και Λάρισα ενώ μικρός αριθμός τοπικών βρόχων έχει διατεθεί μέχρι σήμερα και σε άλλες 25 πόλεις.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νικήτας Αλεξανδρίδης προειδοποιεί:
«Μολονότι ο σημερινός ρυθμός αύξησης των ευρυζωνικών γραμμών είναι υψηλός, εντούτοις απέχει ακόμα κατά πολύ από τον επιθυμητό. Επιπλέον, εάν η Κυβέρνηση δεν υπογράψει άμεσα την εισήγηση για τα «δικαιώματα διέλευσης» που η ΕΕΤΤ μετά από κατεπείγουσα και ενδελεχή μελέτη συνέταξε και της κατέθεσε εδώ και ένα εξάμηνο (ως όφειλε από τον Ν.3431/2006 και την οποία περιμένει η αγορά τηλεπικοινωνιών ώστε να προχωρήσει στις νέες της επενδύσεις), φοβάμαι ότι υπάρχει ο ορατός κίνδυνος – υπό ένα καθεστώς άναρχων διαδικασιών ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων και πανσπερμίας αυθαίρετων χρεώσεων τελών διέλευσης και χρήσης – τα προγράμματα που ετοιμάζονται για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας κυρίως στην Περιφέρεια να καθυστερήσουν σημαντικά με αποτέλεσμα, να μην κλείσει σύντομα το ψηφιακό χάσμα μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας στη χώρα μας και να παραμείνει η Περιφέρεια στο Διαδικτυακό σκοτάδι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: