Φεβρουαρίου 29, 2008

Τι θεωρείται αδίκημα από τη Συνθήκη

Διαβάστε το άρθρο που είχα γράψει το 2001 εδώ
Τα άρθρα της Συνθήκης για το Κυβερνοέγκλημα που συζητήθηκαν περισσότερο από τους επικριτές της συνθήκης.

Άρθρο 2: Η πρόσβαση σε ολόκληρο ή σε μέρος συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών, χωρίς δικαίωμα.

Άρθρο 3: Η εκ προθέσεως παγίδευση - υποκλοπή δεδομένων. Κάθε μέλος μπορεί να να απαιτήσει ότι το αδίκημα διαπράττεται με παράνομο σκοπό ή σε σχέση με ένα σύστημα υπολογιστών που συνδέεται με άλλο.

Άρθρο 4: Η καταστροφή, η διαγραφή, η χειροτέρευση, η μεταβολή, ή απόκρυψη δεδομένων χωρίς δικαίωμα.

Άρθρο 5: Η εκ προθέσεως και χωρίς δικαίωμα σοβαρή παρεμπόδιση της λειτουργίας ενός συστήματος υπολογιστή, που γίνεται με πρόσθεση τη μεταφορά, την καταστροφή, τη διαγραφή, τη χειροτέρευση, τη μεταβολή, ή την απόκρυψη δεδομένων υπολογιστών.

Άρθρο 6. Η εκ προθέσεως και χωρίς δικαίωμα παραγωγή, πώληση, η προετοιμασία για χρήση, εισαγωγή, διανομή ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο διάθεση μιας συσκευής –και προγραμμάτος Η/Υ και μεθόδων πρόσβασης με κωδικούς που σπάνε το κλείδωμα άλλων προγραμμάτων- που έχει σχεδιαστεί ή προσαρμοστεί με σκοπό πρωτίστως τη διάπραξη οποιουδήποτε από τα παραπάνω (στα άρθρα 2-5) αδικήματα.

Άρθρο 11. Η εκ προθέσεως βοήθεια ή υποκίνηση στην εσκεμμένη οποιουδήποτε αδικήματος που προδιαγράφονται στις διατάξεις 2-10 της συνθήκης.

Άρθρο 19, παράγραφος 4η. Οι αρμόδιες Αρχές κάθε χώρας θα μπορούν να απαιτήσουν από ό,ποιο πρόσωπο το γνωρίζει να τους αποκαλύψει πως λειτουργεί ο υπολογιστής που ερευνάται ή πώς απενεργοποιείται η όποια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για την απόκρυψη των αποθηκευμένων δεδομένων.

Άρθρο 18. Οι αρμόδιες Αρχές θα μπορούν να απαιτήσουν από οποιοδήποτε πρόσωπο εντός της δικαιοδοσίας τους να αποκαλύψουν δεδομένα υπολογιστών που κατέχουν. Το ίδιο υποχρεωμένοι θα είναι και οι ISP. Θα μπορεί δηλαδή να τους ζητηθεί να αποκαλύψουν στοιχεία για τους συνδρομητές τους, πλην σχετικών με την κίνηση ή το περιεχόμενο, με τα οποία γίνεται δυνατή η χρήση κάποιας υπηρεσίας. Μπορούν ακόμη, να ζητήσουν την αποκάλυψη των απαραίτητων τεχνικών μέσων για την παροχή της υπηρεσίας αυτής, τη διάρκεια χρήσης της, την ταυτότητα του χρήστη, τη διεύθυνσή του, το τηλέφωνο ή άλλο μέσο επικοινωνίας, τα στοιχεία του λογαριασμού του και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που είναι διαθέσιμη στον τόπο που είναι εγκαταστημένος ο εξοπλισμός επικοινωνιών με βάση τη συμφωνία παροχής της υπηρεσίας.

{box}

Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων
της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα άρθρα του χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (1950) στα οποία βασίζουν πολλά από τα επιχειρήματά τους επικριτές της Συνθήκης για το Κυβερνοέγκλημα.

Άρθρο 6: Δικαίωμα στην Ελευθερία και στην Ασφάλεια

Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία και στην ασφάλεια
Άρθρο 8: Προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν.
2. Η επεξεργασία αυτών των δεδομένων πρέπει να γίνεται νομίμως, για καθορισμένους σκοπούς και με βάση τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου ή για άλλους θεμιτούς λόγους που προβλέπονται από το νόμο. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να έχει πρόσβασης στα συλλεγέντα δεδομένα που το αφορούν και να επιτυγχάνει τη διόρθωσή τους.
3. Ο σεβασμός των κανόνων αυτών υπόκειται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής.
Άρθρο 10: Ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας
1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας. Το δικαίωμα αυτό συνεπάγεται την ελευθερία μεταβολής θρησκεύματος ή πεποιθήσεων, καθώς και την ελευθερία εκδήλωσης του θρησκεύματος ή των πεποιθήσεών του, ατομικά ή συλλογικά, δημοσία ή κατ’ ιδίαν, με τη λατρεία, την εκπαίδευση, την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων και τις τελετές.
2. Το δικαίωμα αντίρρησης συνειδήσεως αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκησή του.
Άρθρο 11: Ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης
Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων.
Η ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η πολυφωνία τους είναι σεβαστές.
Πρωταγωνιστές
O κ.Πρόδρομος Ασιμιάςδης, από το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά την υπογραφή της Συνθήκης, στις 23 Νοεμβρίου 2002 στη Βουδαπέστη.
Η Συνθήκη υπογράφθηκε από 31 κράτη –27 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική, την Ιαπωνία και τον Καναδά- στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.
Η Αμερικανίδα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Νάνσυ Γκούντμαν Μπρίνκερ υπέγραψε τη Συνθήκη. Οι ΗΠΑ συμμετείχαν ενεργά στη σύνταξή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: