Ιουνίου 09, 2005

Αρχές του 2006 τα πρώτα δισκάκια HD DVD

Στις αρχές του επόμενου έτους θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα εγγράψιμα δισκάκια DVD σύμφωνα με το πρότυπο HD DVD. Αυτό ανακοίνωσαν την Τετάρτη η Hitachi Maxell και η αντίστοιχη μονάδα της Mitsubishi Chemical.

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος για το φορμά επόμενης γενιάς DVD συνεχίζεται. Στη μία όχθη βρίσκεται η ομάδα της Toshiba με το φορμά HD DVD και στην αντίπερα εκείνη της οποίας ηγείται η Sony υποστηρίζοντας το Blu-ray.

Μετά την ανακοίνωση από το αντίπαλο στρατόπεδο, η Sony έσπευσε να ανακοινώσει πως τα πρώτα εγγράψιμα δισκάκια Blu-ray θα κυκλοφορήσουν νωρίτερα, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Ως τότε, η Sony και οι σύμμαχοί της είχαν διαθέσει στην αγορά συσκευές για την εγγραφή Blu-ray και επανεγγράψιμους μόνο δίσκους.

Αμφότερα τα φορμά αυτά βασίζονται στο μπλε λέιζερ, το οποίο έχει μικρότερο μήκος κύματος, γεγονός που επιτρέπει την εγγραφή δεδομένων με μεγαλύτερη πυκνότητα όπως απαιτείται για την αποθήκευση τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών.

Εντούτοις, οι μεν ισχυρίζονται ότι η κατασκευή εγγράψιμων δίσκων HD DVD δεν απαιτεί την αλλαγή της γραμμής παραγωγής, επομένως δεν αυξάνει το κόστος της μετάβασης στο προτεινόμενο φορμά. Από την άλλη, οι υποστηρικτές του Blu ray δίνουν έμφαση στην μεγαλύτερη χωρητικότητα των δίσκων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: