Ιουνίου 02, 2005

Microsoft adding XML files to Office 12 | CNET News.com

Ως αρχεία XML θα αποθηκεύονται τα έγγραφα, τα λογιστικά φύλλα και οι παρουσιάσεις που θα δημιουργούνται με το Word, το Excel και το Powerpoint του Office 12, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Μicrosoft.
Η επόμενη έκδοση του γνωστού πακέτου γραφείου, Office 12 αναμένεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, εντούτοις η Microsoft έσπευσε να δεσμευτεί για το επόμενο φορμά, αναδεικνύοντας την πίστη της στην γλώσσα XML.

H υιοθέτηση του φορμά αυτού αναμένεται να διευκολύνει τη χρήση των δεδομένων από αρχεία αυτά σε άλλες εφαρμογές -επιπλέον, θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε επιμέρους δεδομένα χωρίς να απαιτείται να ανοιχτεί το σχετικό αρχείο. Επίσης, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα μειωθεί το μέγεθος των αρχείων -σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 75%. Τέλος, καθώς τα αρχεία θα αποθηκεύουν τα δεδομένα ανάλογα με τον τύπο τους συνοδευόμενα από τα σχετικά metadata που τα περιγράφουν, θα προστατεύονται από την «φθορά» και θα είναι πιο εύκολο να ανακτηθούν τουλάχιστον όσα δεν έχουν επηρεαστεί από τυχόν εσφαλμένες ή εσκεμμένες επεμβάσεις.

Τα αρχεία του Office 12 θα είναι συμβατά με τα σημερινά, ενώ η εταιρεία θα διανείμει δωρεάν έναν μετατροπέα που θα επιτρέψει στους χρήστες του Office 2000 ή νεότερων εκδόσεων να δουλέψουν με τα αρχεία του νέου φορμά. Επίσης, οι χρήστες του Office 12 θα έχουν επιλογή να μην επιλέξουν το φορμά XML, αλλά αυτό θα είναι το φορμά εξ ορισμού (default).

Επιπλέον, όταν ο χρήστης ανοίγει ένα αρχείο στο παλιό φορμά αυτό θα αποθηκεύεται στο φορμά που δημιουργήθηκε για να διατηρείται η συμβατότητα. To Office 12 Θα προσθέτει το γράμμα «x» στην κατάληξη των αρχείων και έτσι, για παράδειγμα, τα αρχεία του Word θα έχουν κατάληξη «docx».
Τέλος, η Microsoft διαβεβαιώνει πως τα νέα αρχεία δεν θα είναι επιρρεπή σε ιούς και άλλες απειλές, αφού δεν θα είναι δυνατή η προσθήκη εκτελέσιμου κώδικα σε αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: