Ιουνίου 08, 2005

Διπλή ζωή

Διπλή ζωή ζούσε το MacOS X, αφού επί πέντε χρόνια κάθε έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple σχεδιαζόταν ώστε να τρέχει σε Mac με PowerPC και τσιπ της Intel.

Εντούτοις, η Apple δεν θα επιτρέψει την εκτέλεση του Mac OS X σε άλλα συστήματα, πλην των αμιγώς Mac. Δεν αποκλείεται όμως οι Mac να χρησιμοποιηθούν για να τρέξουν Windows, αφού τουλάχιστον θεωρητικά κάτι τέτοιο είναι εφικτό -ήδη Mac τρέχουν Linux.

Οι πρώτοι Mac x86 θα συνοδεύονται από τη Ροζέτα, τεχνολογία χάρη στην οποία ο πηγαίος κώδικας που έχει αναπτυχθεί για PowerPC θα μεταφράζεται και σε κώδικα για τσιπ Intel -όπως η περίφημη στήλη της Ροζέτας βοήθησε στην αποκρυπτογράφηση της ιερογλυφικής γραφής αφού το κείμενο-διάταγμα ήταν γραμμένο σε τρεις γλώσσες.

Τέλος, οι προγραμματιστές έχουν στη διάθεσή τους το πακέτο ανάπτυξης εφαρμογών για τους ανανεωμένων εκ βάθρων Mac. Το Xcode Developer Transition Kit κοστίζει 999 δολάρια και αποτελείται από ένα σύστημα βασισμένο στην αρχιτεκτονική της Intel και εκδόσεις preview λογισμικού της Apple.

Δεν υπάρχουν σχόλια: