Ιουνίου 01, 2005

Microsoft submits antitrust proposal - Yahoo! News

Η Microsoft υποβάλλει εγκαίρως τις προτάσεις της στην Ε.Ε.

Αρκετές εβδομάδες εκτιμάται πως θα διαρκέσει η μελέτη των προτάσεων της μεγαλύτερης εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού στον κόσμο προς την ευρωπαϊκή επιτροπή, η οποία δεν είχε κρίνει ικανοποιητικές τις προσπάθειες της εταιρείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της επιτροπής ανταγωνισμού της Γηραιάς Ηπείρου.

Εάν οι προτάσεις της Microsoft κριθούν απαράδεκτες, ενδέχεται να την επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 5% των ημερήσιων εσόδων της παγκοσμίως. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

Το Μάρτιο του περασμένου έτους, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε την Microsoft ένοχη για αθέμιτο ανταγωνισμό και της επέβαλλε πρόστιμο 497 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο πλήρωσε. Όμως, απέφυγε να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της Επιτροπής και να αλλάξει τη συμπεριφορά της -όπως να διαθέσει στην αγορά μια έκδοση των Windows χωρίς τον Media Player που θα έδινε την ελευθερία στους ανταγωνιστές της να πείσουν τους κατασκευαστές ή τους τελικούς χρήστες να προτιμήσουν το δικό τους πρόγραμμα αναπαραγωγής αρχείων πολυμέσων.

Αρχικά, η Microsoft απευθύνθηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για να κερδίσει χρόνο. Το Δεκέμβριο όμως απορρίφθηκε το αίτημά της και έτσι η πασίγνωστη εταιρεία βρέθηκε ανέτιμη να ικανοποιήσει τις προσταγές της Ε.Ε. Η αρμόδια επίτροπος, Neelie Kroes έθεσε προθεσμία την 31η Μάη για την υποβολή προτάσεων.

Εάν οι προτάσεις αυτές δεν είναι ικανοποιητικές, τότε η Επιτροπή θα ξεκινήσει νέα διαδικασία και θα δώσει διορία δύο εβδομάδων στην εταιρεία να συμμορφωθεί και μετά θα μπορούσε να της επιβάλλει το προαναφερόμενο τσουχτερό πρόστιμο (5 εκατ. δολάρια ημερησίως από την ημέρα της έκδοσης της αρχικής καταδικαστικής απόφασης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: