Μαΐου 17, 2008

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών

Το τελευταίο δίμηνο σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις που αλλάζουν το τοπίο της αγοράς τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας. Σημαντικότερη όλων φυσικά η αλλαγή των ισορροπιών στον ΟΤΕ, μετά την εξαγορά του 25% (συν μιας ψήφου) του οργανισμού από τον γερμανικό κολοσσό αντί ποσού που υπολογίζεται σε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Deutsche Telecom και ελληνική κυβέρνηση θα ελέγχουν το 50% (συν δύο ψήφους) του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας. Οι επικείμενες αλλαγές στην διοίκηση του ΟΤΕ, που πολύ πιθανά θα επιφέρει την πλήρη ενοποίηση του ΟΤΕ με τις εγχώριες θυγατρικές του, οι συνέργειες που όπως εκτιμά η DT θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η προγραμματισμένη δράση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής για την υποβολή έκθεσης σχετικά με τις υποχρεώσεις για την παροχή καθολικής υπηρεσίας θα ταράξουν τα νερά και θα προκαλέσουν εξελίξεις.
Οι εναλλακτικοί πάροχοι είναι πλέον φανερό ότι επενδύουν στην αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο. Από πέρσι παρατηρείται σημαντική αύξηση των γραμμών των εναλλακτικών παρόχων, αν και στο τέλος του 2007 όπως είδαμε η ευρυζωνική πρόσβαση περνούσε ως επί το πλείστον μέσα από γραμμές ΑΡΥΣ του ΟΤΕ. Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2008 δείχνουν μεγάλη αύξηση των γραμμών ΑΠΤΒ (κατά 24 και πλέον τοις εκατό), αν και δεν έχουμε στοιχεία για το ποσοστό τους επί του συνόλου των ευρυζωνικών συνδέσεων για την ίδια περίοδο. Όπως βλέπετε καθημερινά στα διαφημιστικά τους σποτ στην τηλεόραση, οι εναλλακτικοί πάροχοι προβαίνουν σε ολοένα πιο ανταγωνιστικές προσφορές σε «πακέτα» με σκοπό να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό συνδρομητών, ή τουλάχιστον αρκετό για να δικαιολογήσουν τις επενδύσεις τους. Τελευταία, η Tellas ανανέωσε την ταυτότητα της ως μέλος πλέον του ισχυρού ομίλου της WIND και δημοσιοποίησε την φιλοδοξία της να καταστεί «κορυφαίος πάροχος στην εγχώρια αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών και σταθερής τηλεφωνίας. Εκτός από τις πέντε νέες προσφορές που ανακοινώνονται σταδιακά έως το τέλος του Ιουνίου, η Tellas αναβαθμίζει το δίκτυό της στα 24Mbps και προγραμματίζει πακέτα σύγκλισης κινητής τηλεφωνίας με ευρυζωνικό Ίντερνετ και σταθερή τηλεφωνία, βάζοντας στο παιχνίδι 400 καταστήματα. Το δίκτυό της φτάνει σήμερα σε 30 μεγάλες πόλεις και τις αστικές περιοχές της Αττικής. Μέσα στο 2008 θα προστεθούν 36 πόλεις με κέντρα LLU. Επιπλέον το επενδυτικό της πρόγραμμα για το 2008 προβλέπει 70 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου της και τις απαραίτητες υποδομές για επέκταση και επαύξηση της χωρητικότητας του δικτύου κορμού (αθροιστικά στα 10Gbps από 2Gbps σήμερα), το έργο της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην περιφέρεια και τις νέες υπηρεσίες. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι στο τέλος του χρόνου, η Tellas θα έχει το 11% της αγοράς πλήρων απελευθερωμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών και 16% το 2011 (σήμερα εξυπηρετεί 110.000 συνδρομητές full LLU και φιλοδοξεί να τους αυξήσει κατά 50% ως το Δεκέμβριο). Η Tellas δηλώνει ότι η βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών αποτελεί προτεραιότητα της εταιρείας από την πρώτη μέρα της εξαγοράς από τον όμιλο: σήμερα 400 άτομα απασχολούνται στο τμήμα αυτό, αριθμός που θα αυξηθεί κατά 20% με νέες προσλήψεις.
Εν τω μεταξύ, η Forthnet που «έσπασε το φράγμα» των 100.000 οικογενειών στο ιδιόκτητο δίκτυό της το Μάρτιο, με παρουσία του δικτύου της σε 50 πόλεις και 60 καταστήματα και επενδυτικό πλάνο 250 εκατομμυρίων ευρώ, προχώρησε στην εξαγορά της NetMed,τη μητρική των, μεταξύ άλλων , NetMed Hellas A.E. και Multichoice Hellas A.E. οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα και στην Κύπρο αντί 450 εκατομμυρίων ευρώ στα μέσα Απριλίου. Μετά την εξαγορά της Nova, είναι λογικό να αναμένει κανείς την προσφορά πακέτου υπηρεσιών στο οποίο θα υπάρχει πλέον και πλούσια ψηφιακά τηλεοπτικά προγράμματα, που θα ανταγωνιστούν τα μοναδικά πακέτα triple play της ελληνικής αγοράς από τις μικρότερες Vivodi και On Telecoms, ενδεχομένως όμως και τον μεγενθυμένο ΟΤΕ που όπως γράφτηκε στον ημερήσιο Τύπου έχει ήδη στα σκαριά συνδρομητική τηλεόραση μέσω Διαδικτύου.
Οι εξελίξεις όμως που αφορούν και στους μικρότερους παίκτες συνεχίζονται. Η Teledome πλέον «λείπει», η OTEnet δεν εμφανίζεται μόνη της με τα πακέτα onDSL, η Lannet δείχνει να στηρίζεται στο δίκτυο της Vivodi. Με σύμβαση που υπέγραψε στα μέσα Μάη, η Vivodi θα της παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες πρόσβασης πλήρους και μερικώς αδεσμοποίητου τοπικού βρόγχου (LLU) καθώς και υπηρεσίες διασύνδεσης δικτύου κορμού. Η συμφωνία αυτή αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής της Lannet για σύναψη σημαντικών συνεργασιών όπως αυτή με την FRANCE TELECOM για την υλοποίηση δικτύου κορμού νέας γενιάς (MPLS) και με την Craig Wireless για την εκμετάλλευση ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου WiΜΑΧ με στόχο την εξασφάλιση των κατάλληλων υποδομών. Η Vodafone προχωρά σε ολοένα πιο ανταγωνιστικές προσφορές double play ενώ αυξάνονται οι προτάσεις που περιλαμβάνουν σταθερή αλλά και κινητή τηλεφωνία στο πακέτο ADSL.
Εν τω μεταξύ όμως, η ρυθμιστική αρχή προειδοποιεί ότι εντατικοποιεί τους ελέγχους της, επιτόπιους ή μη σε παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών και σε συνδεόμενες με αυτούς εταιρείες.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως καταναλωτές των πακέτων αυτών συνεχίζουν να συσσωρεύονται και το πρώτο εξάμηνο του 2008, ένα έτος που χαρακτηρίστηκε έτος ποιοτικής ευρυζωνικότητας για να παραμείνει κενό γράμμα μέχρι τώρα στις αφίσες. Μετά τους κουρδιστούς καναπέδες λοιπόν, επίκειται η εφαρμογή του κανονισμού δεικτών ποιότητας των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών... Με αυτούς, αλλά και με την εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών που ετοιμάζει η ανεξάρτητη Αρχή, καθώς και την συνεργασία της με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και τον Συνήγορο του Καταναλωτή, τα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν -θα πάψουν να μας παρομοιάζουν με γαϊδούρια που τρώνε κουτόχορτο.
Οι δείκτες ποιότητες θεωρείται ότι θα μας διασφαλίσουν σαφείς, συγκρίσιμες μετρήσεις για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπηρεσιών ADSL και double play. Όλοι οι δείκτες για όλους τους παρόχους θα δημοσιεύονται στο δικτυακό τόπο της EETT με στοιχεία από το τελευταίο εξάμηνο και οι πάροχοι θα «παίζουν» ρουλέτα με την άδειά τους για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών εάν προσκομίζουν ψευδή στοιχεία. Ας ελπίσουμε ότι το έτος χαρακτηρίστηκε δικαίως έτος ποιοτικής ευρυζωνικότητας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: