Μαΐου 17, 2008

Πόσο γρήγορα τρέχει το Ίντερνετ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ευρωπαϊκή ευρυζωνική αγορά με 90 εκατομμύρια γραμμές έχει περισσότερους συνδρομητές από οποιαδήποτε άλλη οικονομική περιφέρεια, ενώ οι μισοί ευρωπαίοι πολίτες χρησιμοποιούν τακτικά το Ίντερνετ. Παραμένουν όμως σημαντικές ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών και η Ευρώπη υστερεί σε επενδύσεις συγκρινόμενη με άλλες εκβιομηχανισμένες περιφέρειες, αντιμετωπίζει δε αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα και την Ινδία. Από την άλλη, περίπου το 40% των Ευρωπαίων δεν χρησιμοποιούν καθόλου το Ίντερνετ, ενώ το 46% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών δεν διαθέτουν ακόμα πρόσβαση. Μια από τις δράσεις που έχει προγραμματίσει για το 2008 η Επιτροπή είναι η υποβολή έκθεσης γοα τος υποχρεώσεις παροχής καθολικής υπηρεσίας
Το κύριο οικονομικό πλεονέκτημα της Ευρώπης είναι ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά καταναλωτών στον ανεπτυγμένο κόσμο -500 εκατομμύρια ανθρώπους. Η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στον πληθυσμό έφτασε το 20% τον Ιανουάριο του 2008, δηλαδή τα 100.000.000 -η Δανία, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες προηγούνται σε παγκόσμια κλίμακα. Τα πρώτα σημάδια κόπωσης όμως είναι ήδη ορατά: επιβραδύνεται η αύξηση της διείσδυσης και αυξάνονται τα χάσματα μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την αφομοίωση, την ταχύτητα, τις τιμές και την κάλυψη. Αυξάνονται οι απαιτήσεις ευρυζωνικότητας και, μολονότι οι ταχύτητες αναπτύσσονται όπως και οι αντίστοιχες στις ΗΠΑ, η μετάβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας στην ΕΕ είναι βραδυκίνητη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να εκπονήσει δείκτη ευρυζωνικής επίδοσης, με βάση τον οποίο θα επιδιωχθεί να συγκριθούν οι ευρυζωνικές εξελίξεις στα κράτη-μέλη. Ο δείκτης θα μπορούσε να προκύψει συνυπολογίζοντας διάφορα κοινωνικά και οικονομικά μεγέθη όπως:
1. η τρέχουσα αφομοίωση
2. οι διάφορες ταχύτητες
3. η κάλυψη στην ύπαιθρο
4. η οικονομική προσιτότητα
5. η καινοτομία κ.ά.

Στόχος της Επιτροπής για το 2008 είναι να προσκαλέσει τα κράτη μέλη να καθορίσουν εθνικούς στόχους ώστε το 2010, σε δύο μόλις χρόνια η χρήση Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων να επιτύχει βαθμό διείσδυσης 30% μεταξύ του πληθυσμού της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: