Μαΐου 17, 2008

Πόσο Ίντερνετ τρέχει στην Ελλάδα

Τον Ιανουάριο ο βαθμός διείσδυσης ανήλθε σε 9,1% του πληθυσμού, υπολείπεται ωστόσο σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (20%). Επίσης, η κάλυψη παραμένει μια από τις χαμηλότερες στην Ένωση.
Οι γραμμές αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο αυξήθηκαν σε 274 χιλιάδες το 2007 και από τις αρχές του 2008 έως τις 17 Μαρτίου έφτασαν τις 343.264 (+24%!), η πλειοψηφία των οποίων χρησιμοποιείται για την παροχή υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο (το 2007 το 30% περίπου των γραμμών αυτών ήταν μόνο για τηλεφωνία). Στα τέλη του 2007, το 25% των συνδέσεων ADSL προερχόταν από γραμμές ΑΠΤΒ (γραμμές DSL εναλλακτικών παρόχων μέσω LLU), δηλαδή των εναλλακτικών παρόχων, ποσοστό το οποίο πρέπει να έχει αυξηθεί σημαντικά ήδη από τους πρώτους μήνες του 2008 σε αντίθεση με την πρόσβαση μέσω ΑΡΥΣ (χονδρικής ή λιανικής), τρόπος ο οποίος βέβαια παραμένει ο κυρίαρχος για την παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης (γραμμές ΟΤΕ & OTEnet και γραμμές ADSL εναλλακτικών παρόχων μέσω ΑΡΥΣ του ΟΤΕ). Η αξιοποίηση της ΑΠΤΒ έδωσε τη δυνατότητα στους εναλλακτικούς παρόχους να προωθήσουν στην αγορά σειρά πακέτων υπηρεσιών που συνδυάζουν ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο με υπηρεσίες τηλεφωνίας και σε κάποιες περιπτώσεις με τηλεοπτικές υπηρεσίες ή με Video-on-demand. Η ελκυστικότητα των πακέτων αυτών παίζει καθοριστικό ρόλο στην παρατηρούμενη αύξηση της ευρυζωνικότητας.
Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) για το 2007, ένας στους τρεις πολίτες (33,4%) έχει πλέον πρόσβαση στο Ίντερνετ (από διάφορους χώρους πρόσβασης), ένα στα τέσσερα νοικοκυριά (25,4%), από τα οποία όμως μόνο ένα στα τρία έχει γρήγορη σύνδεση (29,4%). Η Υπηρεσία χαρακτηρίζει ανησυχητικά τα ποσοστά των ατόμων που ανήκουν στην παραγωγική ομάδα ηλικίας 35 έως 55 ετών, οι οποίοι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή και Ίντερνετ (περισσότεροι από τους μισούς).
Έρευνα της Metron Analysis για το 2008 δείχνει ότι οι αστικές/ημιαστικές περιοχές κρατούν τα σκήπτρα στη διείσδυση του Διαδικτύου με ποσοστό 33% και ακολουθούν οι αγροτικές περιοχές με ποσοστό μόλις 14,5%. Πάντως, η ΕΕΤΤ στην τελευταία αναφορά της για την πορεία της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2007, τονίζει ότι το 60% των συνδρομητών της χώρας μπορούσε να επιλέξει εναλλακτικό πάροχο (χάρη στην αύξηση των χώρων φυσικής συνεγκατάστασης). Η ΕΕΤΤ αναφέρει 153 αστικά κέντρα στα οποία κάποιος τηλεπικοινωνιακός πάροχος προσφέρει υπηρεσίες ΑΠΤΒ (62 από τα οποία, ήτοι 40% είναι κέντρα εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης και Πειραιά).
Έντονες είναι οι διαφορές και με βάση την κοινωνική διαστρωμάτωση: στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα η διείσδυση είναι στο 64,5%, στη μεσαία τάξη στο 43%, στους μικρομεσαίους στο 29,8%, στους εργάτες στο 15,3% και στους αγρότες 7,3%. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι χρήστες Ίντερνετ στη χώρα μας είναι φοιτητές (83,8%). Οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι σερφάρουν, το 41,8% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, το 33% των ελεύθερων επαγγελματιών και οι άνεργοι σε ποσοστό 23,8%. Οι γεωργοί (8,2%), οι νοικοκυρές (5,7%) και οι συνταξιούχοι (3,8%) φαίνεται να μην έχουν πειστεί για τα ωφέλη από τη χρήση του Διαδικτύου.
Πάντως, διάφορες εξελίξεις δείχνουν ότι η χρήση υπολογιστή και Ίντερνετ θα αυξηθεί το 2008, μιας (οι περισσότερες από τις προαναφερόμενες μετρήσεις αφορούν στο 2007). Έτσι, η IDC «είδε» ότι το πρώτο τρίμηνο του 2008 πουλήθηκαν 30,7% περισσότεροι υπολογιστές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, ήτοι περίπου 265.000 υπολογιστές μέσα σε ένα τρίμηνο (περισσότεροι από τους μισούς, ήταν φορητοί υπολογιστές).

Δεν υπάρχουν σχόλια: