Μαρτίου 17, 2008

H Deutsche Telekom αγοράζει το 20% του ΟΤΕ από την Marfin

Το 20% του ΟΤΕ περνά στα χέρια της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης. Η γερμανική Deutche Telecom αγοράζει όλο το ποσοστό που κατείχε η εταιρεία επενδύσεων Marfin Investment Group και σκοπεύει να αναδειχτεί σε στρατηγικό επενδυτή του ΟΤΕ αυξάνοντας κι άλλο το μερίδιό του (μέχρι και 33%) μετά από διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον (που θα ολοκληρωθούν σε έξι εβδομάδες). Το κράτος κατέχει το 28% του ΟΤΕ.
Για το 20% η DT θα καταβάλλει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (26 ευρώ ανά μετοχή για 98,03 εκατομμύρια μετοχές). Η τιμή αυτή είναι κατά 36% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος στις 14 Μαρτίου (19,14 ευρώ, τίμημα 6,86 ευρώ ανά μετοχή για 98 εκατομμύρια μετοχές, ήτοι κέρδος πάνω από 672 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση για την MIG -αν και νομίζω ότι είχε αγοράσει στα 23,90). Η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ υπολογίζεται σε 9 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, αν και σε αυτή την τιμή η αξία του φτάνει τα 12,7 δισ. ευρώ, γράφει το Bloomberg.
Η συμφωνία δίνει στην Deutsche Telekom πρόσβαση σε περισσότερους από 56 εκατομμύρια δυνητικούς πελάτες, σε 9 εκατομμύρια γραμμές σταθερής τηλεφωνίας, σε 14 δισεκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας και 1,2 εκατομμύρια γραμμές broadband.
Η DT αποκτά παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη κυρίως στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας μέσω της Cosmote στην Αλβανία, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ο ΟΤΕ έχει σημαντικό ποσοστό στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας της Ρουμανίας, Romtelecom.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ξεπουλάει το Ελληνικό κράτος όσο...όσο!

Το κράτος κατέχει το 28% του ΟΤΕ...αρκεί άραγε?

newsact είπε...

Ε, κοίτα, για το όσο-όσο... περί τα 200 εκατομμυριάκια ευρώ που έβγαλε η Marfin (όχι το κράτος) δεν νομίζω ότι είναι λίγα...
Όσο για το 28%... αυτό ίσως πάει για μείωση... άλλο που φοβάμαι είναι ο Όμπερμαν! Ο (νεαρός) επικεφαλής της DT είναι γνωστός για την αναδιάρθρωση που επιχειρεί στην εταιρεία επικοινωνιών της Γερμανίας και σε ολόκληρο τον όμιλο και κυρίως... για τις απολύσεις που τολμά να κάνει προκειμένου να εξοικονομήσει για τους επενδυτές 2 δισεκατομμύρια ευρουλάκια! Ευ...ρώ, ευ...ρώ, καλά τα έλεγες εσύ στο παιδί! Γειά σου ρε Κουρδιστή Μαρία! Mary the Great!