Μαρτίου 04, 2008

v4.ethnos.gr - Περί μπλογκ

Γράφει ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης

Τα μπλογκ είναι ένα νέο μέσο δημόσιας επικοινωνίας, ένας νέος κόσμος έξω από την κατεστημένη μορφή έκφρασης. Η πολυφωνία, η ελευθερία του ιστολογείν, η ηλεκτρονική δημοκρατία είναι ψηφίδες που προστίθενται σε μια αναδυόμενη αμφίδρομη Κοινωνία των Πολιτών.
Αυτήν την ελευθερία δεν τη χάρισε κανείς σε κανέναν, είναι απότοκο της νέας τεχνολογικής επανάστασης. Στην Ελλάδα, όπου ως γνωστόν τα πράγματα έρχονται με καθυστέρηση, μάθαμε εσχάτως πως έχει κι αυτή το κόστος της. Ωστόσο, κάποια μεμονωμένα κρούσματα δεν σημαίνουν και κανόνα.

Η δυνατότητα του κάθε Ελληνα πολίτη για αυτοέκδοση και δημοσιοποίηση των απόψεών του οφείλει να διαφυλαχτεί. Η όποια νομοθετική αλλαγή θα περιόριζε την ελευθερία των ιστολογίων και θα μας εξίσωνε με τα δικτατορικά καθεστώτα της Ανατολής που φυλακίζουν τους μπλόγκερ.

Τα μπλογκ, ως νεότευκτο μέσο, είναι φυσικό να υποφέρουν από παιδικές ασθένειες, οι οποίες πιστεύω πως είναι συμπτώματα της ίδιας της τεχνολογικής έκρηξης, της απότομης εκθετικής εκτίναξης σε έναν νέο γενναίο κόσμο, όπου οι «ισμοί» έδωσαν τη θέση τους στα «τρία w», τη διαδραστικότητα και την εικονικότητα.

Η κάθετη τομή στη δημόσια επικοινωνία δεν μπορεί να γίνει φυσικά αναίμακτα.

Σίγουρα η ανωνυμία είναι που δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένους κακόβουλους να ρυπαίνουν τον χώρο. Κάθε νέο περιβάλλον φέρει δυστυχώς και το «σκοτεινό» κορδελάκι του στον ιστό. Τρολ υπάρχουν παντού στο δίκτυο, χωρίς φυσικά τη γοητεία των σκανδιναβικών τους προγόνων.

Ομως, δεν μπορείς να λογοκρίνεις έναν ελεύθερο χώρο. Το στοίχημα είναι ο χώρος να κάνει από μόνος του την αυτορρύθμισή του, χωρίς νομικές ομπρέλες και φίμωτρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: